Mladi hrvatski poduzetnik Ivan Mrvoš danas ima 23 godine, a sa samo 19 došao je u centar pažnje, kako domaće tako i svjetske javnosti zahvaljujući svojem izumu i poslovnom projektu. Naime, Mrvoš je došao na ideju kako jednostavno i praktično iskoristiti sunčevu energiju. Pametna klupa njegov je izum koji se uvelike razlikuje od običnih klupa. Naime, i jedne i druge izložene su atmosferilijama, no pametna klupa, dok je izložena sunčevim zrakama, prikuplja tu energiju i pretvara je u električnu koju onda posprema u bateriju. Kad se sve zbroji, na jednom mjestu imate klupu na kojoj možete sjediti, ali i bluetooth, besplatni bežični internet, klupa može svijetliti, a ako vam se isprazni mobitel, možete se na klupu prikopčati i napuniti ga. To, naravno, nije sve, jer klupe mogu služiti i kao oglasni prostor – sjajno, zar ne?

Pohvale, narudžbe, nagrade, kopije

Pametne klupe zainteresirale su i domaće i strane medije, ali i investitore. CNN je objavio reportažu u kojoj se divi izumu, a da je poduzetnik Mrvoš na pravom putu potvrdilo je i priznanje Rising Star jer Deloitte je njega i njegovu tvrtku “Include” nagradio kao najbrže rastuću tvrtku srednje Europe. Također, The Massachusetts Institute of Technology nominirao ga je za najboljeg poduzetnika mlađeg od 35 godina, što je veliko priznanje s obzirom na važnost koju MIT ima u svijetu tehnologije.

Na žalost, pojavile su se i kopije pametne klupe, no to bi se moglo doživjeti i kao veliki kompliment, jer upravo je kopiranje, odnosno imitacija, kako kaže poslovica, najiskreniji način da nekome polaskate. Ipak, za razliku od pravih klupa, kako je među ostalim primijetio Mrvoš, nije dobro osmišljeno otjecanje vode nakon kiše, tako da se na klupama ne može normalno sjediti jer će biti mokre, a može nastati i drugi problemi s utorima za spajanje. Srećom, poduzetnik Mrvoš nije dopustio da ga ovo obeshrabri, kreće dalje s novim projektima, a o izumu nazvanom Monna, koji uključuje solarne panele, još će se puno čitati i slušati.