Poduzetnički snovi pripadnika generacije Z

Pripadnicima generacije Z koja se skraćeno zove Gen Z, smatraju se osobe rođene u periodu od sredine 1990 do sredine 2000. Recimo da su to osobe koje trenutno imaju od otprilike 25 do 35 godina, nalaze se u naponu kreativne i fizičke snage, ostvarili su već neka životna iskustva, a smatra ih se inovativnom generacijom, pogotovo kad je u pitanju digitalni svijet i poslovanje. Ovi ljudi stvaraju nove poslove, utječu na trendove i stvaraju novac. Kako razmišljaju i što ih motivira, e to je predmet proučavanja onih mahom starijih od njih. Statistika također priča svoju priču.

Brojke koje prate Z-ovce su zanimljive. Naime, njih 76% već zarađuje svoj novac zahvaljujući povremenim poslovima, 38% pripadnika ove generacije planira raditi tijekom studiranja, a četvrtina planira platiti školarinu iz vlastite ušteđevine. Od svih njih, čak gotovo polovica planira postati poduzetnicima, 41% ima namjeru pokrenuti vlastiti posao, a njih 45% tvrdi da će izumiti nešto što će promijeniti svijet. Koliko su takva predviđanja i očekivanja realistična, tek će se vidjeti. Zahvaljujući društvenim mrežama, Youtubeu i Instagramu, mnogi su Z-ovci iskusili čar stvaranja vlastitog novca, imaju osjećaj da mogu napraviti sve što žele samo ako se dovoljno odlučno fokusiraju na cilj, no pitanje je koliko virtualna stvarnost i proširena stvarnost mogu podnijeti influencera i inovatora. Konkurencija je nemilosrdna, tržište svakodnevno traži novitete.

Poduzetnici s 9 godina

Moziah Bridges plasirao je svoju kolekciju leptir mašni kad je imao samo devet godina, i bio je najmlađi poduzetnik koji se pojavio u reality showu Shark Tank u kojoj se podupiru ili gaze ideje onih koji žele biti poduzetnici. Mo je imao velike planove za svoje leptir mašne. Kada je imao 15 godina, ovaj mladić potpisao je ugovor s NBA prema kojem proizvodi leptir mašne za svih 30 profesionalnih košarkaških timova. Od 2011. do 2017. godine njegov proizvod znan kao Mo’s Bows uprihodio je 600,000 dolara u prodaji, a razvoj ovog mladog poduzetnika, kao i mnogih njegovih mladih kolega bit će zanimljivo pratiti.