Jedna od najinovativnijih kompanija u Hrvatskoj svakako je tvrtka Rimac automobili. Radi se o tvrtci koju je osnovao mladi poduzetnik, Mate Rimac, nakon što je svoj stari BMW pretvorio u trkaće električno vozilo. Tvrtka je osnovana 2009. godine, a sjedište joj je tada bilo i do danas je ostalo u Svetoj Nedelji, naselju nadomak Zagreba. Nakon dvije godine istraživanja i razvoja područja električnih automobila, Rimac Automobili svijetu je prvi put predstavio automobilski koncept električnog hiperautomobila fantastičnih performansi Concept_One na izložbi automobila u Frankfurtu 2011. godine. Nakon uspjeha na izložbi, gdje je izazvao ogroman interes, automobil je krenuo u serijsku proizvodnju. Cjelokupan proces proizvodnje automobila, uključujući dizajn, razvoj (kako automobila, pogonskih motora, baterija, ali i sustava za upravljanje vozilom i zabavnog centra) i konačnu proizvodnju, odvija se na istome mjestu, u proizvodnoj hali u Svetoj Nedelji.

Svjetska promocija – opasnom nesrećom

Jedan od ključnih trenutaka koji su utjecali na međunarodnu prepoznatljivost Rimac Automobila bila je nesreća tijekom snimanja iznimno popularne automobilističke emisije The Grand Tour, kada je jedan od voditelja Richard Hammond pri velikoj brzini izletio sa ceste, te se automobil pritom zapalio. Srećom, popularni Hammond prošao je bez značajnijih ozljeda, te se kasnije mnogo puta susreo sa samim Rimcem, te je često izjavljivao da u drugom automobilu tu nesreću ne bi preživio.

Nakon uspjeha automobila Concept_One, na ženevskom sajmu automobila 2018. godine Rimac je predstavio svoje novo vozilo, C_Two, još tehnološki naprednije i skuplje. Unatoč cijeni od preko dva milijuna eura po komadu, svih planiranih 150 primjeraka već je prodano, a isporuke se očekuju u 2020.

Osim tih električnih hiperautomobila tvrtka proizvodi i baterijske sustave za partnere poput Koenigsegga ili Aston Martina, te električni bicikl Greyp. Tvrtka je do sada doživjela mnoge investicije, od kojih je posljednja bilo ulaganje svjetskog giganta Volkswagena, koji je početkom 2018. godine kupio 10% udjela u Rimac Automobilima, kako bi osnažio svoju diviziju za električne automobile.