Svjetski investicijski forum poslovnih anđela otvorio je ovog ponedjeljka svoj ured u dvorcu Bračak u blizini zagorskog grada Zaboka. U uredu će se okupljati ”poslovni anđeli” iz cijele Europske unije.

Ovaj forum, također poznat i po kratici WBAF, međunarodna je organizacija koja okuplja investitore koji financijski (ali i na druge načine) pomažu novonastalim tvrtkama i poduzetnicima u financiranju poslovnih poduhvata. Takvi investitori često se kolokvijalno nazivaju poslovnim anđelima, jer daju neizmjernu pomoć poduzetnicima upravo u trenucima kad im je ona najviše potrebna.

Uredom WBAF u Zaboku upravljat će Krapinsko-zagorska županija, odnosno njen župan, Željko Kolar, kroz Poduzetnički centar Županije. Otvaranjem ovog Ureda, Županija je postala članom značajne svjetske poslovno-financijske mreže, koja olakšava dolazak do kapitala prije svega dvjema kategorijama poduzetnika: početnicima, kao i onima čije se tvrtke nalaze u fazi intenzivnog rasta.

Europska poduzetnička zvijezda

Baybars Altuntas, predsjednik Foruma, i sam je uspješan poduzetnik, vrlo dobro poznat i kao poslovni anđeo koji je uložio u mnoge međunarodne uspješne tvrtke. Uz to, zvijezda je i turskog reality showa za poduzetnike, koji se drugdje u svijetu emitira pod nazivom Shark Tank. Pripada i drugim organizacijama poslovnih anđela, te se ponekad naziva svjetskim veleposlanikom poduzetništva za Tursku i ostale zemlje Balkana.

Nazočio je, naravno, i otvorenju ureda u Zaboku, te je iznio impresivne brojke o ulaganjima u start-upove u Europi prošle godine: 340 tisuća takvih poslovnih anđela uložilo je gotovo 10 milijardi eura.

Uz to, istaknuo je da u 21. stoljeću poduzetnici, uz inovaciju i novac, trebaju pronaći način da dođu do potrebnih poslovnih vještina, treba im umrežavanje i mentorstvo. I dok se novac može nabaviti na više načina, ostalo nabrojano najlakše će osigurati iskusni poslovni anđeli. Nazočnima je odao i tajnu da se za otvaranje ovog Ureda odlučio dok je gledao finale Svjetskog prvenstva u nogometu, jer je tada shvatio da nije bitna veličina neke zemlje, nego je bitno da je san koji se u njoj sanja velik.