Vijesti iz projekta

Smanjenje količine kućnog otpada recikliranjem i podizanje svijesti o važnosti reciklaže, informiranje i edukacija građana o značaju zaštite okoliša kroz radionice za najmlađe, infopultove, te brojne infomativne i edukativne materijale – sve je to samo dio ciljeva i alata projekta WASTE NO WASTE.

Stoga Vas ovim putem želimo podsjetiti na našu zajedničku odgovornost prema okolišu i značaju vlastitog opredjeljenja za prijateljstvo s prirodom. Oko ciljeva projekta okupilo se osam projektnih partnera iz Hrvatske i Italije, predvođenih VG Poduzetničkim centrom kao voditeljem projekta.

Premda je projekt WASTE NO WASTE službeno završen 30.11.2009. godine istekom sufinanciranja projekta od strane EU, partneri u projektu će nastaviti oblikovati nove inicijative i projekte u cilju smanjenja količine proizvodenog otpada i gospodarenja otpadom, odnosno zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Nadamo se da ćete prepoznati našu inicijativu i pridružiti nam se Vašim osobnim angažmanom u odvojenom sakupljanju preradivog otpada: uvedite dijetu za Vašu kućansku kantu za smeće. Odvajate otpad, reciklirajte, zaštitite okoliš!

 

EKO CROPAK priznanje projektu WASTE NO WASTE

U organizaciji Instituta za ambalažu i tiskarstvo, poduzeća Tectus d.o.o. i stručnih časopisa Ambalaža i CROprint, te pod generalnim pokroviteljstvom Svjetske organizacije za ambalažu održan je 7. Festival ambalaže FEST.A CROPAK u Rovinju. Događanje je namijenjeno promociji i isticanju važnosti ambalaže kao sredstva zaštite, promocije i identifikacije proizvoda, kao i svima koji su na neki način vezani uz ambalažu, od proizvođača do dizajnera i tiskara. Festival podrazumijeva i natjecanje u različitim kategorijama kako bi se nagradila kreativnost mladih dizajnera uz uvažavanje kvalitativne i ekološke komponente prilikom izvedbe, potaknula proizvodnja strojeva za zbrinjavanje ambalaže i pozdravili projekti za gospodarenje ambalažnim otpadom. Grad Velika Gorica je prepoznao mogućnost međunarodne promocije projekta WASTE NO WASTE kroz prijavu inicijative u kategoriji „Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša“, gdje je i osvojio nagradu kao vrijedan infrastrukturni i edukacijski projekt. EKO CROPAK priznanje primio je zamjenik gradonačelnika Grada Velike Gorice g. Stjepan Kos u sklopu svečane dodjele priznanja održane tijekom konferencije FEST.A CROPAK 7. svibnja 2010. Svi dobitnici nagrade stječu pravo korištenja logotipa EKO CROPAK 2010. prilikom medijskog i javnog nastupa sljedećih godinu dana i pravo izravnog sudjelovanja na međunarodnom natječaju za nagradu WorldStar koju dodjeljuje Svjetska organizacija za ambalažu.

 

Dani održive energije u Velikoj Gorici

Povodom Europskog Tjedna održive energije 22-26. ožujka, Grad Velika Gorica i VG Poduzetnički centar organiziraju Dane održive energije u Velikoj Gorici. Dana 22. i 23. ožujka organiziramo niz događanja – od prezentacije solarne tehnologije koju će putem posebno opremljenog vozila prezentirati Zelena akcija Mičevec preko ankete o kvaliteti pitke vode do korisnih i zanimljivih poklona koji će se dijeliti građanima. Pogledajte itinerer događanja i pridružite nam se!

… itinerer događanja na hrvatskom

 

 

30.11.2009 Završna prezentacija projekta – objava za medije

završna prezentacija

 

 

26.10.2009 Treće studijsko putovanje u Istru

Na dvodnevnoj studijskoj posjeti Istri sudjelovali su predstavnici projekta WASTE NO WASTE. Studijska posjeta se sastojala  od posjeta Puli i Rovinju. U Puli su se predstavnici WASTE NO WASTE-a sastali sa predstavnicima Zelene Istre, predstavnicima Grada Pule i predstavnicima pulskog komunalnog poduzeće Herculanea.  Nakon sastanka na kojem je bio prezentiran projekt WASTE NO WASTE išlo se u posjet sanitarnom odlagalištu otpada koje se nalazi između Rovinja i Bala. Drugi dan posjete sastojao se od sastanka s Komunalnim servisom d.o.o. iz Rovinja i posjete rovinjskom reciklažnom dvorištu.

 

13.10.2009. Četvrti partnerski sastanak

U prostorima Grada Velike Gorice 13.10. ponovno su se okupili projektni partneri radi četvrte grupne koordinacije. Predstavnici Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, VG Čistoće, ZMAG-a, ZAM-a, Grada Velike Gorice i VG Poduzetničkog centra razgovarali su o komunikacijskim porukama i mogućim konceptima tiskanih materijala, kojima će se obraćati javnosti putem info-pulta, školskih radionica i ostalih načina distribucije. Povratnici sa studijskog putovanja podijelili su snažne dojmove i prenijeli informacije o praksi zbrinjavanja otpada u Trstu i Veneciji.

 

9.10.2009. Posjet Crnoj Gori

Naši partneri u projektu, udruga ZMAG, posjetili su Crnu Goru na konferenciji „”Regionalna konferencija – energija, energetska efikasnost i zivotna sredina”.Predstavnici ZMAG-a, Bruno i Dražen tako su u sklopu konferencije održali trening pod nazivom „Od smeća do cvijeća“ za nastavnike OŠ „Pavle Rovniski“. Konferencija je trajala 3 dana i sastojala se od panel diskusija i radionica na temu alternativnih izvora energije i energetske efikasnosti. Također, na konferenciji je bio prezentiran projekt WASTE NO WASTE i bile su podijeljene platnene vrećice “iskoristi, operi, poderi, recikliraj”. Time je projekt WASTE NO WASTE bio predstavljen i regionalnoj publici.

 

 

7.10.2009. Učenici reciklirali papir na Recikliranom imanju

Učenici eko-grupe iz OŠ Eugena Kvaternika pod vodstvom prof. Vesne Godinić posjetili su Reciklirano imanje u Vukomeriću, gdje su ih dočekali Matko, Bruno i Dražen, vrijedni članovi udruge Z.M.A.G. Nakon multimedijalne prezentacije na temu važnosti odvojenog sakupljanja preradivog otpada, uz pomoć Z.M.A.G.-ovih predavača naučili su kako od starog novinskog papira izraditi novi, čisti papir. Da bi dojam bio snažniji, klinci su imali priliku vidjeti mnogo primjera reciklaže i ponovne upotrebe odbačenih predmeta, čime je ova edukacija prošla u zabavi i obostranom zadovoljstvu.

 

 

 

1.10.2009. Drugo studijsko putovanje u Trst i Veneciju

Krajem rujna projektni koordinatori ispred Grada Velike Gorice i VG Čistoće sudjelovali su u drugom studijskom putovanju u sklopu projekta, posjetivši ovoga puta Trst i Veneciju. Obzirom da pamte pozitivne dojmove prilikom prvog posjeta s talijanskim partnerom, komunalnim gigantom ACEGAS APS, hrvatski stručnjaci izrazili su želju za posjet njihovom specifičnom postrojenju- termoelektrani na otpad u Trstu. Organiziran je i sastanak s upravom podružnice ACEGAS-a u Trstu, gdje je nakon službenog dijela održana uvijek korisna diskusija na temu mogućnosti i načina transfera najbolje prakse. Drugi dio studijskog posjeta protekao je u posjetu Veneciji, gradu prilično ograničenih mogućnosti u smislu unapređenja sustava za gospodarenje otpadom. Ugošćeni od strane javnog komunalnog poduzeća GRUPPO VERITAS, doznali su o naporima koji se ulažu u organizaciju odvojenog sakupljanja i odvoza otpada. Po povratku, sudionici su istaknuli prednosti posjete „na licu mjesta“ i mogućnosti preuzimanja i primjene prezentiranih tehnologija ocijenili veoma realnim.

2.9.2009. Još prisutniji u medijima kroz oglašavanje!

Projekt WASTE NO WASTE najavljuje seriju oglašavanja u tiskanim medijima. Kampanja za podizanje svijesti o očuvanju okoliša dobiva novu dimenziju. Kroz 20 oglasa u medijima WASTE NO WASTE poboljšati će vidljivost i kroz seriju različitih oglasa prodrijeti do svijesti čitatelja o odgovornom postupanju s otpadom. Slika vrijedi tisuću riječi stoga je nova serija oglašavanja korak ka poboljšanju vidljivosti, dostupnosti i osvješćivanju čitatelja o ulozi u očuvanju okoliša.

 

 

Projekt “I ja mogu imati solarni kolektor” i u Zagrebačkoj županiji

Projektom „Uvođenje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima Zagrebačke županije“ će se obuhvatiti 50 kućanstava na području Županije u koja bi se ugradili solarni sustavi za grijanje i pripremu potrošne tople vode. Troškovi pripreme i provedbe projekta iznose 1.525.000,00 kn, u čemu će fizičke osobe sudjelovati s 59,01%, Zagrebačka županija s 13,11% te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 27,88% sredstava. Ukupni troškovi opreme i ugradnje solarnih kolektora u kućanstva biti će sufinancirani u iznosu od 40%, odnosno do maksimalno 11.200 kn po kućanstvu. Očekivana ukupna godišnja energetska ušteda u 50 kućanstava obuhvaćenih projektom iznosila bi oko 207 700 kWh. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić pozvao je sve zainteresirane vlasnike kuća da se jave na natječaj koji je otvoren 15.7. i traje do 15.10.2009. Informacije potražite na stranicama Regionalne energetske agencije.

 

9.7.2009. Isporučeno komunalno vozilo

Od 9. srpnja 2009. godine u Velikoj Gorici ordinirati će novi kamionom s automatskim navlakačem za kontejnere s kontejnerom i dizalicom. Kamion marke MAN zadužen će biti za pražnjenje novih 30 podzemnih kontejnera. Narančaste je boje, snage 265 KW, dizalicom s teleskopskom rukom ima moć podignuti teret do 20 tona. Kapacitet kontejnera kamiona je 27 kubnih metara u koji se odvojeno sakuplja papir, PET i staklo. Vozilo je nabavljeno u sklopu sekundarne javne nabave kroz projekt WASTE NO WASTE.

5.6.2009. Konferencija “Selektiranje otpada – ekološka, ekonomska i europska praksa u slivu rijeke Une”

Predstavnici VG Poduzetničkog centra, Ana Radman i Tomislav Pavlečić sudjelovali su na konferenciji u Bosanskoj Krupi pod nazivom “Selektiranje otpada – ekološka, ekonomska i evropska praksa u slivu rijeke Une”. Na konferenciji su bili iznešeni primjeri trenutnog stanja u upravljanju otpadom u Bosanskoj Krupi te primjeri dobre prakse u Bosni i Hercegovini te Češkoj i Mađarskoj. Na konferenciji je bio prezentiran projekt WASTE NO WASTE te je dogovorena buduća suradnja i potpora u stvaranju novih projekata na području zaštite okoliša i upravljanja otpadom između VG Poduzetničkog centra te predstavnika općine Bosanska Krupa u sklopu europskih programa pretpristupne pomoći.

 

14.5.2009. Stigli podzemni kontejneri

Napori projekta WASTE NO WASTE usmjereni na podizanje svijesti o individualnoj odgovornosti građana u postupanju s otpadom dobili su i konkretnu dimenziju. Naime, prošli tjedan je u Veliku Goricu stiglo 30 modernih podzemnih kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada, nabavljenih u sklopu projekta. Tako će ubuduće Velikogoričani imati mogućnost korištenja najnovijih tehnologija u infrastrukturi odvojenog sakupljanja otpada. Kontejneri će se instalirati u 10 zelenih otoka na području Grada s po jednim kontejnerom za odlaganje PET ambalaže, stakla i papira.  Prednosti takve infrastrukture leže u iskorištavanju podzemnog umjesto nadzemnog prostora za sakupljanje otpada, a budući da je sadržaj kontejnera pod zemljom znatno se reduciraju i neugodni mirisi karakteristični za odlagališta, jer je otpad izložen isključivo nižim, podzemnim temperaturama. Poseban mehanizam na poklopcu svakog kontejnera onemogućava neovlašten pristup otpadu i devastiranje kontejnera, dok je s druge strane estetski ugodan i prilagodljiv okolišu. Projektni partneri očekuju instalaciju do kraja lipnja.

 

5.5.2009. Dvije nove igre!

U sklopu projekta WASTE NO WASTE razvijene su dvije nove igre – wasteroids i pobijedi otpad. U svijetu borbe protiv otpada moguće je boriti se svemirskom letjelicom koja smanjuje plastične boce do neprepoznatljivosti ili pobijediti otpad tako da stavite pravu kantu na pravo mjesto. Nadamo se uspjehu u borbi za čišći planet Zemlju!

23.4.2009. Održan 3. sastanak partnera

Na recikliranom imanju udruge ZMAG održan je 3. sastanak izvršnog i PR odbora projekta WASTE NO WASTE. Partneri su obišli imanje i upoznali se sa samoodrživom tehnologijom koja se na imanju koristi. ZMAGovci su pokazali novoinstalirani solarni sustav nabavljen u sklopu projekta WASTE NO WASTE. Na sastanku su bili prezentirani dosadašnji rezultati radionica i info-dana, i dogovorene daljnje aktivnosti. Do sada je održano 40 radionica u osnovnim školama, preko 40 info dana u Zagrebačkoj i Sisačko moslavačkoj županiji, proveden postupak javne nabave za 30 novih podzemnih kontejnera i projekt ide dalje!

27.3.2009. Započeo ciklus kreativih radionica u Banovoj Jarugi

Na kreativnim radionicama će se pokazati dvije zanimljive i korisne tehnike ponovnog korištenja otpada: recikliranje papira i plastičnih vrećica. Djeca će naučiti nekoliko načina recikliranja starog papira koji može služiti za crtanje, pisanje i modeliranje (kaširanje). Tehnika kaširanja ima široku umjetničku primjenu. Druga tehnika je tzv. peglanje plastičnih vrećica koje se tako obrađene ponašaju kao sintetička tkanina. Nakon toga vrećice se kroje, šivaju i oslikavaju te se izrađuju unikatni uporabni premeti koji ostaju na korištenje djeci ili samim školama i vrtićima: pernice, odjeće, igračke, torbice i drugo.

19.2.2009. Suradnja s web portalom za energetsku učinkovitost eeCroatia

eeCroatia je web portal na kojemu postoji skup informacija vezanih uz učinkovito korištenje energije te je zamišljen tako da svojim čitateljima pruži što više informacija na svim razinama znanja. Glavni cilj ovih stranica je edukacija o tehnikama i tehnologijama koje pridonose učinkovitom korištenju energije. Na portalu eeCroatia možete pronaći sve relevantne informacije i savjete koji se tiču teme učinkovitog postupanja s energijom.

19.2.2009. Otvoren natječaj nabave komunalnog vozila

VG Čistoća d.o.o. nabavlja komunalno vozilo s automatskim navlakačem za kontejnere s kontejnerom i dizalicom. Vozilo će se koristiti za upravljanje sustavom nadzemnih i podzemnih kontejnera za odvojeno sakupljanje otpada u gradu Velikoj Gorici. Natječaj je objavljen 19.2.2009. u Jutarnjem listu i časopisu “The Times”, a rok predaje ponuda je 20.4.2009. u 10:00 sati. Kao i cijeli projekt WASTE NO WASTE, i nabavu podzemnih kontejnera sufinancira Europska unija iz programa Phare 2006.

8.1.2009. Otvoren natječaj nabave podzemnih kontejnera za reciklažni otpad

VG Čistoća d.o.o. nabavlja 30 podzemnih spremnika za odvojeno sakupljanje preradivog otpada. Spremnici će se instalirati u 10 “zelenih otoka” u Velikoj Gorici, a uvode se zbog bolje dostupnosti reciklažne infrastrukture za građane. Natječaj je objavljen 8.1.2009. u Jutarnjem listu, a rok predaje ponuda je 9.3.2009. godine u 10:00 sati. Kao i cijeli projekt WASTE NO WASTE, i nabavu podzemnih kontejnera sufinancira Europska unija iz programa Phare 2006.

28.11.2008. Sudjelujte u istraživanju i osigurajte svoju platnenu vrećicu

Današnji način života nam nudi puno mogućnosti, pa određene predmete i aktivnosti uzimamo zdravo za gotovo, bez rezmišljanja o posljedicama svojih odluka i radnji. Jedan takav primjer je uporaba plastičnih vrećica. Prilikom gotovo svake kupnje koristimo i kupujemo plastične vrećice koje povratkom kući obično bacimo u običnu kantu za smeće ili pak skupljamo u ladici kako bismo nešto s njima napravili. Korištenjem platnenih vrećica šaljemo poruku drugima: smanjimo količinu otpada, odvajajmo i reciklirajmo otpad, štedimo novac, pomognimo prirodi i budućim naraštajima. Uporabom platnene vrećice individualno promičemo  pristup održivom i dugoročnijem životu koji čuva prirodu. Potaknut projektom WASTE NO WASTE u kojem je partner, Grad Velika Gorica je nabavio platnene vrećice za svoje građane. Vrećice je moguće dobiti na info pultu, u terminima kada boravi u Velikoj Gorici.

27. 11. 2008. Okrugli stol “Zelene javne nabave”

Zelena javna nabava je koncept prema kojem tijela javne vlasti osiguravaju nabavu različitih dobara, usluga i radova poštujući pritom norme zaštite okoliša. Tijekom zadnjih godina implementacija sustava zelene javne nabave u zemljama članicama EU zadobila je zasluženu pozornost kao jedan od mogućih modela unapređenja održivog razvoja. Regionalni centar zaštite okoliša je dana 26. studenog 2008. godine organizirao okrugli stol na temu zelene javne nabave, na kojem su predstavnici poduzetnika, nevladinog sektora i državnih institucija razgovarali o mogućim mjerama za povećanje udjela zelene javne nabave u više od 3.700 obveznika javne nabave u Hrvatskoj.

26. 11. 2008. Održan 2. sastanak partnera

U utorak je bio održan 2. sastanak Izvršnog i PR odbora projekta. Na sastanku su bili predstavnici svih partnera  te gost Velimir Šegon iz Energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, koji je prestavio rad Agencije. Raspravljalo se o dosad postignutim rezultatima u provođenju projekta te su dogovoreni sljedeći koraci u provedbi. Partneri su doprinjeli svojim interesom i uključenošću te novim prijedlozima, između kojih je prijedlog Zagrebačke županije za tiskanjem nove brošure  te Grad Velika Gorica koji je omogućio kupnju i tiskanje serije platnenih vrećica.

08.11.2008. Studijski posjet Riminiju, Italija

Pet predstavnika projektnih partnera Sisačko-moslavačke županije, VG Čistoće i Grada Velike Gorice u sklopu studijskog posjeta Riminiju od 04. do 07.11.2008. posjetili su međunarodni sajam ekologije ECOMONDO i upoznali se s novitetima na području zaštite okoliša, ekologije i gospodarenja otpadom. Posjet je zaključen sastankom s talijanskim partnerom, komunalnim poduzećem ACEGAS iz Padove. Razmijenjena su iskustva o svakodnevnom poslovanju, dok su predstavnici ACEGAS-a naveli kako se u Trstu sav otpad zbrinjava energetskom uporabom u termoelektranama na otpad, koje potom  proizvode električnu struju.

10.11.2008. Par dijeta za Vašu kantu za smeće

Uključite se u modne trendove i stavite Vašu kućansku kantu za smeće na – dijetu! U novom letku kojeg započinjemo distribuirati od danas nudimo nekoliko različitih recepata za smanjenje kilograma kućanskog smeća. Kao i kod svakog drugog, sličnog “programa za mršavljenje” – temelj dijete je uvijek pravilna prehrana: pravilno odaberite sastojke kojima ćete “nahraniti” Vašu kantu za smeće!

Letak 1: Kanta na dijeti (letak, PNG, studeni 2008.)     – stranica 1          – stranica 2

07.11.2008. Kompostiranje je recikliranje

“Kad posječete posljednje stablo, ubijete posljednju životinju i zaprljate posljednju rijeku – shvatit ćete da novac ne možete jesti” – kaže indijanska poslovica na naslovnici letka o kompostiranju udruge “Centar za kompost” iz Osijeka. Udruga promiče kompostiranje kao jednu od jednostavnih aktivnosti koju svatko od nas može pokrenuti u svom dvorištu, pa čak i na balkonu, radi smanjenja količina otpada i reciklaže.

“Ne spaljivati. Kompostirati!” naziv je jednog od projekata Udruge. Više o kompostiranju možete pročitati na stranicama Centra za kompost, gdje se nalazi i kratki “kompost-kurs“.

31.10.2008. O reciklaži i s najmlađima

Od polovine studenog kreće i ciklus od 64 radionice s učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola diljem Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Naša partnerska udruga ZMAG je priredila nekoliko programa radionica i predavanja za školarce.

…više o radionicama

17.10.2008. Održan prvi info-dan

Gostovanjem na gospodarskom sajmu u Zaprešiću, krenuli smo i s terenskim aktivnostima od ukupno 140 info dana projekta NIJE ZA BACITI. Naš nebeskoplavi štand oslikan oblačićima i cvijećem, i nasmiješena voditeljica info-pulta iz udruge Zelena akcija Mičevec, dočekali su prve građane s pitanjem “što sve odvajate iz Vašeg kućanskog smeća?”

Projekt WASTE NO WASTE sufinancira Europska unija.

Sadržaje ovih stranica oblikuje VG Poduzetnički centar d.o.o.©sva prava pridržana.

Informacije, mišljenja i stavovi prikazani na stranicama projekta isključiva su odgovornost VG Poduzetničkog centra d.o.o. i stoga se ni na koji način ne mogu smatrati i isključivim stavovima Europske unije.