12.05.2014. Održana informativna radionica u Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici

img_0213U sklopu aktivnosti projekta “Mala škola poduzetništva SI-HR” održana je prva informativna radionica u Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici, Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21. Radionica je održana učenicima 4f razreda gdje je ukratko predstavljen projekt, a zatim su uslijedile teme poduzetništva točnije: poduzetništvo i poduzetnik, pokretanje vlastitog poduzeća, što otvoriti, registracija određenog pravnog oblika, mogućnosti financiranja vlastite poduzetničke ideje, kako odabrati lokaciju za svoje poslovanje, kako pronaći kupca i zadržati ga, obveze poduzetnika prema državi i dr. Radionica je trajala jedan školski sat gdje su učenici uz mnogobrojne informacije dobili i materijale za pokretanje poduzetništva.

20.05.2014. Burza ideje (mobility mladih) u Velikoj Gorici

Ugostilo se četiri učenika trećih razreda, smjera Optike i profesoricu zajedno sa poslovnim parterima. Program mobilnosti započeo je u 9.00 sati okupljanjem u prostorijama Grada Velike Gorice sa pozdravima od strane pročelnice Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU Nikoline Nežić. Nakon uvodnih pozdrava krenulo se u obilazak poznatih i uspješnih poduzetnika uz obilazak centra Velike Gorice. Prvi primjer uspješnog i poznatog poduzetnika koji nas je ugostio bio je Med Radovan Petrović (Tina Ujevića 7, 10410 Velika Gorica), zatim je uslijedio Roto kruna d.o.o. (Ulica kralja Tomislava 44, Gradići) i na kraju Kova d.o.o (Braće Radića 122 b, Mraclin) gdje su nas poduzetnici upoznali sa svojim poduzećem, poslovanjem i proizvodima. Osim poduzetnika učenici i poslovni parteri imali su prilike vidjeti opremljenosti učionica i kabineta Srednje strukovne škole, te su učenici razmijenili iskustva svojih vježbeničkih tvrtki sa učenicima ekonomske škole. Nakon cjelokupnog programa mobilnosti poslovni parteri projekta održali su i četvrti parterski sastanak.

24. i 25.05.2014. Sudjelovanje na 12. Međunarodnom proljetnom sajmu

VG Poduzetnički centar d.o.o. sudjelovao je na 12. Međunarodnom proljetnom sajmu koji se održao 24.i 25. svibnja 2014.godine na prostoru oko Pučkog otvorenog učilišta, Zagrebačka 37, 10410 Velika Gorica. Nakon samoga otvorenja sajma u 11.00 sati održana je program okruglog stola na temu ” Poduzetnici pred izazovom korištenja europskih fondova u suorganizaciji Udruženja obrtnika Velika Gorica, Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU Grada Velike Gorice i VG Poduzetničkog centra d.o.o.
Temu je prezentirao g. Ivan Čobanov iz Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU Grada Velike Gorice predstavljajući važne činjenice korištenja EU fondova, dok je Antonija Bakeš iz VG Poduzetničkog centra d.o.o. predstavila projekt Mala škola poduzetništva SI-HR.
Cilj sudjelovanja VG Poduzetničkog centra d.o.o. na sajmu očitao se u predstavljanju projekta Mala škola poduzetništva SI-HR gdje se apeliralo na prijave edukacija koje će se održati u sklopu projekta na području Velike Gorice.

10.06.2014. Druga informativna radionica u srednjoj školi

Radionica je održana u Srednjoj ekonomskoj školi u Velikoj Gorici, Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21.
Radionicu su slušali učenici trećih razreda ekonomskog smjera na satu vježbeničke tvrtke profesorice Jelice Kelave. Nakon pozdrava i upućenih zahvala učenicima i profesorici zbog mogućnosti održavanja radionice i realizacije aktivnosti u projektu. Ukratko se predstavio projekt kako bi se objasnio razlog dolaska i održavanja radionice.Nakon čega su uslijedile teme poduzetništva (poduzetništvo i poduzetnik, pokretanje vlastitog poduzeća, što otvoriti, registracija određenog pravnog oblika, mogućnosti financiranja, kako odabrati lokaciju i mnoge druge teme). Osim dobivenih informacija o poduzetništvu učenicima su podijeljeni materijali o osnovnim karakteristikama svakoga oblika društava.

17.6.2014. Peti parterski sastanak u Krapini

dsc_0005Peti parterski sastanak održan je u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Krapini u 9.00sati. Na sastanku je izvršen pregled pregled planiranih aktivnosti sa ostvarenim aktivnostima svakog partnera projekta. Dogovoreni su detalji za provođenje određenih aktivnosti, poradilo na uputama za izvješćivanje, te je dogovoreni sljedeći parterski sastanak.

28.08.2014. Partneri europskog projekta „Mala škola poduzetništva SI-HR“ zajedno u Varaždinu

„Suradnja između Hrvatske i Slovenije cvjeta“

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić primio je u četvrtak 28. kolovoza u Gradskoj vijećnici izaslanstva iz Slovenije i Hrvatske koja s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin surađuju na europskom projektu „Mala škola poduzetništva SI-HR“.

Vodeći partner na ovom projektu, vrijednom 102.462,25 eura, od čega ga Europska unija sufinancira s 87.092,91 eura, je Ljudska univerza Rogaška Slatina, a ostali partneri su Območno obrtno-podjetniška zbornica Šmarje pri Jelšah, Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, već spomenuto Pučko otvoreno učilište Varaždin, VG Poduzetnički centar d.o.o. za razvoj i poticanje poduzetništva Velika Gorica i Pučko otvoreno učilište Krapina. Projekt je započeo 1. siječnja, a trajat će otprilike 15 mjeseci, odnosno do 17. ožujka iduće godine.

6. Parterski sastanak u Varaždinu 28.08.2014.

Parterski sastanak održan je 28.8.2014.godine u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Varaždin. Na sastanku su definirani rokovi za slanje Izvješća Zajedničkom tehničkom tajništvu (ZTT-u). Uz definirane rokove te potrebna pojašnjenja vezana za podnošenje Izvješća izvršen je pregled plana aktivnosti i pregled ostvarenih aktivnosti po partnerima. Dogovoren je sedmi partnerski sastanak 12.09.2014. u Celju

7. Parterski sastanak i sudjelovanje na 47. Međunarodnom sajmu u Celju

Sedmi partnerski sastanak ujedno je i značajan sastanak za sve partnere projekta zbog potpisivanja Ugovora za projekt. Ugovor su potpisivali predstavnici , odnosno direktori institucija u prostorijama 47. Međunarodnog sajma u Celju dana 12.09.2014. godine. Navedeni događaj je popraćen medijima. Nakon održanoga sastanka cjeli projektni tim uputio se u obilazak sajma. U mnoštvu izlagatelja, poduzetnika i obrtnika imali smo prilike vidjeti, a ujedno i biti gosti na štandu Hrvatske obrtničke komore gdje nas je ugostio velikogorički poduzetnik i inovator g. Roman Krunić predstavljajući svoju tvrtku Roto Kruna.

Više…

Završena prva izvedba obrazovnih modula

VG Poduzetnički centar d.o.o. kao partner na projektu „Mala škola poduzetništva“ održao je prvi set edukacijskih modula na tri teme: “Poduzetništvo izazov budućnosti”, “Primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije” i “Osnove komunikacije u poduzetništvu”.

Trodnevni obrazovni modul Poduzetništvo izazov budućnosti polaznicima na predavanju je predstavljen pojam poduzetništva, razlozi pokretanja vlastitog posla, specifičnosti poslovanja i moguće prepreke, pravni oblici, važnost izbora lokacije i istraživanje tržišta, obveze poduzetnika i mogućnosti financiranja, izrada poslovnog plana i upute za popunjavanje obrazaca natječaja za Poduzetnički impuls. Nakon osnovnih pojmova pridružio nam se g. Denis Kolar iz tvrtke DeMa Team (Slavka Kolara 44, Velika Gorica) sa ciljem prikazivanja kako je to biti poduzetnik početnik s obzirom na današnju situaciju na tržištu. G. Kolar uz podijeljeno iskustvo smatra da se važnost očituje u upornošću, požrtvovnosti, dobroj organizaciji, minimaliziranjem tekućih troškova, fokusom na kupca, dobrom promidžbom i educiranjem. „Bez ljubavi se ne može, znači apsolutno voljeti konstantno ono što radiš, te svima koji počinju s vlastitim poslom od sveg srca želim puno sreće.“ – komentirao je g. Denis Kolar.

Obrazovni modul Primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije predstavio je prednosti i nedostatke uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije u poslovanju. Naglasak predavanja bio je na „cloud“ tehnologiji.

Kroz modul Osnove komunikacije u poduzetništvu sudionici su upoznati sa osnovama verbalne i neverbalne komunikacije, otklanjanjem smetnji u komunikaciji sa klijentima i dobavljačima, predstavljeni su temelji uspješne komunikacije, te organiziran je interaktivni rad polaznika.

Predavači edukacija bili su: direktorica VG Poduzetničkog centra Suzana Krstić, djelatnici Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove EU g. Ivan Čobanov, Krešimir Majić i gđa. Dražana Halar, te gosti predavači g. Denis Kolar, g. Krešimir Jusup i gđa. Sonja Jarebica.

Polaznici završetkom svakoga modula dobili su potvrdu o sudjelovanju na edukacijama. Iskustva polaznika seminara više su nego pozitivna i potvrđuju potrebu organiziranja ovakve vrste edukacije.

“Ova edukacija mi je obnovila prijašnje znanje i otvorila nove poglede na buduće poslovanje, jer su predavači bili zanimljivi a i osobna iskustva koja sam čuo o pokretanju vlastitog poslovanja su bila korisna. Želim Vam još puno ovakvih edukacija i da ima više polaznika koji su već u nekom poslu ili ga žele započeti jer ovdje se uz znanje stekne i jedna doza pozitivnog samopouzdanja koja je isto tako potrebna za poslovanje“ – komentirao je Ivica Đuretić iz tvrtke Mesingana Galanterija Đuretić.

Veliko zadovoljstvo istaknuli su i učenici vježbeničkih tvrtki Ekonomske škole Velika Gorica. “Sveukupno rečeno ovaj seminar je bio jako dobar i poučan odnosno odličan i toplo bi preporučila svima da odu na njega, ako imaju imalo slobodnog vremena i žele nešto novo naučiti. Zahvaljujemo se što ste nas primili na ove edukacije i nadamo se da ste i Vi zadovoljni našim angažmanom” -komentirali su učenici vježbeničkih tvrtki.

Svakako se zahvaljujemo na velikoj pomoći Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ispostava Velika Gorica, gđi Dariji Bagić, profesoricama ekonomske škole gđi. Jadranki Ćejić i Mariji Senjić, te Udruženju obrtnika, gđi Maji Filipović na pomoći u poticanju polaznika za sudjelovanje na edukacijama.