Kada je zagrebačka dizajnerica Maja Mesić 2003. godine, još za vrijeme studija industrijskog dizajna, došla na ideju za novi kreativan oblik bojica za crtanje, vjerojatno nije mogla niti sanjati da će punih 15 godina kasnije one biti uspješan proizvod. A upravo to se dogodilo.

Tvornica olovaka Zagreb tada je bila raspisala natječaj za novi dizajn pisaćih alatki, a Maja je tada osmislila dizajn za poseban oblik masnih bojica, kojima se crta držeći ih u ruci. Spomenuti natječaj nikada nije doveden do kraja, pa od njega i nije bilo velike koristi, ali je Maja za svoj dizajn 2008. godine osvojila Red Dot nagradu, takozvani dizajnerski Oscar, te je već tada bilo jasno da je osmislila pravi hit. Tada je imala ideju ustupiti ideju o svojim Boyama nekome većem proizvođaču sličnih proizvoda, s velikom mogućnošću pristupa na tržište, ali nakon što je ideja nagrađena tom prestižnom nagradom, odlučila je da će ipak sama svoju ideju pretvoriti u proizvod.

Od ideje do proizvodnje

Pune četiri godine protekle su od tad to trenutka kada je uspjela pokrenuti proizvodnju i prodaju svojih Boya. Maja je morala steći ogromno znanje o samom procesu proizvodnje, koji naravno nije jednostavan, te to provesti u trenucima kada je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj bila u strmoglavom padu i na najnižim granama. Pri pokretanju proizvodnje pomogla joj je prijava i pobjeda na natječaju Zagrebačke banke Moj Zaba Start, koja joj je, uz financijska sredstva, omogućila i pristup neprocjenjivim savjetima i pomoći u smislu razvijanja posla.

Danas se Boye mogu kupiti u više od 50 dućana diljem Hrvatske, u Mađarskoj pa čak i u Parizu, a proizvode se u dvadesetak nijansi i prodaju pakirani u petnaestak tematskih setova. Maju već nekoliko godina tijekom ljeta možete upoznati i isprobati kakve sve čarolije možete nacrtati Boyama u njenom dućanu i ateljeu u samom centru grada Korčule.